De bevalling

De bevalling is over het algemeen iets waar veel vrouwen tegenop zien. Dit is helemaal niet raar! Naast het feit dat het algemeen bekend is dat weeën niet fijn zijn, is het emotioneel gezien ook een hele heftig gebeurtenis: jullie worden ouders! Een moment waar je al die maanden naar uit gekeken hebt is dan ineens daar. Het is daarom ook goed om eventuele angsten/onzekerheden/vragen/wensen omtrent de bevalling altijd met ons te bespreken, zodat wij hier tijdens je bevalling rekening mee kunnen houden. In Nederland heb je de keuze om thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) te bevallen, en in beide gevallen zullen wij jullie begeleiden. Het is belangrijk om bij de keuze van de plaats van bevalling rekening te houden met je gevoel: waar voelen jullie je het beste? Tijdens de bevalling zijn wij de medisch professional die de controles doen/die het proces bewaken, maar daarnaast uiteraard ook jullie coach: samen met je partner steunen we je tijdens de bevalling! We hebben de eer jullie kindje op de wereld te mogen zetten, en na de bevalling doen we ook allerlei controles. Meestal zijn we zeker twee uur na de bevalling nog bij jullie, en na die tijd zijn we telefonisch bereikbaar voor als er iets is. Vanaf dan begint de kraamweek; een week waarin we ook nog regelmatig langskomen voor de controles.

De bevalling bespreken we meestal rond 30 weken. We kunnen dan bepaalde wensen/vragen doornemen, en we geven jullie een beeld van onze begeleiding tijdens de bevalling, en we vertellen wat je ongeveer kan verwachten.

IMG_3042 - kopie

Thuis bevallen

Uniek in Nederland is de thuisbevalling. Thuis ben je in je eigen omgeving en heb je meer controle over je bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Een thuisbevalling is bij een goede selectie door ons even veilig als een ziekenhuisbevalling. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat er geen hogere babysterfte is bij vrouwen die thuis bevallen.

Klinisch of poliklinisch; bevallen in het ziekenhuis

Klinisch bevallen, wat houdt dat in?

Onder een klinische bevalling verstaan we een bevalling die geleid wordt door het gynaecologisch team van het ziekenhuis. Het kan zijn dat je de hele zwangerschap al onder controle bent van de gynaecoloog en dus ook in het ziekenhuis moet bevallen, maar het kan ook zijn dat er tijdens de zwangerschap of baring een indicatie (reden) is om de zorg aan de gynaecoloog over te dragen. Na de bevalling nemen wij de zorg over zodra je weer thuis bent. We noemen dit de kraambedcontroles, en deze doen we bij je thuis.

Poliklinisch bevallen, wat houdt dat in ?

Poliklinisch bevallen houdt in dat je in het ziekenhuis bevalt en binnen 24 uur weer naar huis gaat. Er zijn twee redenen om in het ziekenhuis te bevallen met de hulp van je eigen verloskundige. Het kan eigen voorkeur zijn maar het kan ook zijn dat er een plaatsbepalende medische reden voor is. In beide gevallen kunnen wij gewoon de bevalling begeleiden. Het is dan de bedoeling dat je altijd eerst ons belt, zoals we dat bij het informatiegesprek over de bevalling doorgenomen hebben. We komen altijd eerst thuis bij je kijken hoe het gaat, om er zeker van te zijn dat we niet te vroeg of te laat naar het ziekenhuis gaan. Afhankelijk hoe het verloopt beslissen wij wanneer we naar het ziekenhuis moeten gaan. Wel moeten we dan eerst bellen of er plaats is. De kraamverzorgende van het ziekenhuis verleent ons assistentie bij de bevalling. Na de bevalling wordt er gekeken of je een paar uur later weer lekker naar huis mag met je kindje of dat het beter is om nog een nachtje te blijven (bijvoorbeeld als je erg laat op de dag bevalt, als het erg koud is in de nacht, etc). Informeer wel altijd even bij je zorgverzekeraar of er een eigen bijdrage aan verbonden is.

bevalling5
bevalling4